Rumor 86

Rumor 86    donderdag 7 maart 2019   Utrecht

Aanvang 20:00  TivoliVredenburg Cloud 9

Entree: €18 / €14  (U-pas, student)                   TICKETS

 

20:00  TivoliVredenburg Cloud 9: Horațiu Rădulescu –  piano sonates

In 1985 schrijft de Roemeense componist Horațiu Rădulescu dat het nodig is om uit de overmatig in zichzelf gekeerde complexiteit van veel naoorlogse Europese muziek te komen. Om het geluid ‘binnen te gaan’ en de oceaan van vibraties te herontdekken die Pythagoras tweeduizend jaar geleden onder de loep nam. Rădulescu’s spectrale techniek is nieuw en bevestigt tegelijkertijd een oude waarde die over het hoofd wordt gezien in het rationalisme van veel laat-twintigste-eeuwse muziek: de spiritualiteit van geluid. Bij Rumor zullen een aantal sonates voor solo piano worden uitgevoerd. Veel van de pianowerken van Rădulescu ontlenen hun poëtische inspiratie aan de Tao Te Ching van Lao Zi.

Nora Mulder – piano 

20:45  TivoliVredenburg Cloud 9: The Dorf

The Dorf werd in 2006 opgericht door saxofonist en componist Jan Klare en bestaat uit een wisselende pool van 25 tot 30 musici. Altijd een beetje ruw en vies, maar wel hard en warm, net zoals het collectieve dorpsleven. Utopische beats, ambient, improvisatie en een vleugje krautrock zijn slechts enkele bestanddelen van de innovatieve composities van “dorpsdirecteur” Jan Klare. The Dorf opereert als een vlucht vogels naar het zuiden, met een uiterst efficiënte innerlijke oriëntatie en een duidelijk doel voor ogen: een boom waarop iedereen samen kan tjilpen. “This is not a band, it’s a village”

oona kastner – stem/toetsen; julia brüssel, martin verborg – viool; emily witbrodt – cello; markus türk, stephan gerhartz, jd renken – trompet; moritz anthes, max wehner, adrian prost – trombone; alex morsey – tuba; sebastian gerhartz, florian walter – saxofoon; christian hammer – gitaar; oliver siegel – synth; gilda razani – theremin; achim zepezauer, florian hartlieb, kai niggemann – elektronica; johannes nebel, volker kamp – bas; simon camatta, marvin blamberg- drums; jan klare – air movement; denis cosmar – sound

22:00  ACU: Gerri Jäger Double Duo

“De ‘sound’ van het kwartet is geweldig. Een soort bewust stotterende en hortende postrock. Je zou er zelfs het etiket ‘industrial’ op kunnen plakken — zeker als Vanoli de snaren met een steeksleutel begint te bewerken en de groep aanvangt zware noodweerdrones te produceren. Dan is er geen ontsnappen meer mogelijk. Pop en amusementsmuziek heeft doorgaans een escapistische functie. De muziek van Gerri Jäger is het tegendeel. Deze laat zich beluisteren als de beklemmende verklanking van de tijdgeest.” (Muziekjournalist Peter Bruyn)

Raphael Vanoli: gitaar, elektronica; Giray Gürkal: gitaar, elektronica; Frank Rosaly: drums, elektronica; Gerri Jäger: drums, elektronica, composities; Ron Ruiten: geluid

Tickets: www.tivolivredenburg.nl

————————————————————————————————————
Met dank aan: TivoliVredenburg & ACU