Rumor 83

Rumor 83      donderdag 22 september     2016     Utrecht

Aanvang:   20:30   TivoliVredenburg Grote Zaal

Entree: €18,-  /  €14,-   (U-pas, student)           Tickets

Rumor83-tanden

Morton Feldman – Five Pianos – TivoliVredenbrug Grote Zaal

Feldman zelf over dit werk: “Five Pianos ontstond toen ik op een dag al neuriënd achter de piano zat te improviseren. De zoemgeluiden die ik maakte, waren heel kort, en terwijl de pianoklanken bleven hangen, begon ik andere piano’s, ander gezoem te horen. Twee, drie, vier piano’s, dat was te gemakkelijk. De vijfde piano werd het pedaal effect, nodig voor het totaalgeluid dat ik zocht.”
Feldmans composities zijn niet dwingend en ze maken geen ophef over hun betekenis of belang. Ze weerstaan ook elke poging te voorspellen wat er misschien gaat gebeuren. Zijn muziek zit vol herhaling en toch wordt niets ooit herhaald. Individuele akkoorden, structuren en ritmische ideeën duiken opnieuw op, maar ze zijn nooit (of zeer zelden) hetzelfde. Patronen ontwikkelen zich onvoorspelbaar. Hiermee onderscheidt Feldmans esthetiek zich fundamenteel van die van minimalisten zoals Steve Reich of Philip Glass. Feldmans muziek – met name Five Pianos –  is sereen en dromerig.

Nora Mulder, Gerard Bouwhuis, Pascal Meyer, Dante Boon, Samuel Vriezen – piano

Othin Spake – ACU

Othin Spake begon als grap. Teun Verbruggen kreeg in Brussel de vrije hand om een groep samen te stellen. Hij besloot een geheel geïmproviseerde sessie te spelen met de excentrieke gitarist Mauro Pawlowski (dEUS) en de op een Fender Rhodes spelende toetsenist, Jozef Dumoulin (Magic Malik). Deze eerste sessie (op een waardeloze, regenachtige zondagmiddag), met afwisselend zeer ruige ‘soundscaping’, punk, minimal elektronische muziek en jazz, werd een compleet muziekfeest. Het was een ongelooflijke gebeurtenis met geheel nieuwe, vernieuwende muziek van drie muzikanten die nooit eerder met elkaar gespeeld hadden. Zij werden onmiddellijk een van de meest besproken bands …. “This is no Jazz!!!!!!”
Ze spelen geen pure jazz, maar noemen hun muziek “emofreejazznoizesweetpunk”, hetgeen wat zij brengen dicht benadert. Elk concert is een complete ontdekking en volledig geïmproviseerd … heel erg de moeite waard!!

Teun Verbruggen – drums; Jozef Dumoulin – fender rhodes; Mauro Pawlowski – gitaar

Lucas Niggli & Andreas Schaerer – RASA

Deze twee kosmopolitische muzikanten creëren zonder enige aarzeling alle mogelijke geluidswerelden. De stem virtuoos Schaerer heeft een geweldig expressie bereik; van klassieke zang tot jodelen en het produceren van boventoongeluiden. Hij kan met zijn stem ongeveer alles wat je je maar kunt voorstellen. Lucas Niggli is een van de meest veelzijdige drummers in Europa. Hun verbeeldingskracht en communicatieve vaardigheden vormen de sleutel tot een vrije, en toch zeer precieze soort improvisatie muziek, die geen dogmatische grenzen kent. Het resultaat is virtuoze, kale en tegelijkertijd vol klinkende muziek met twee archaïsche muziekinstrumenten: stem en drums. Een veelzijdig, zeer levendig optreden dat onder je huid kruipt.

Andreas Schaerer – stem, elektronica; Lucas Niggli –  drums

Informatie en reserveringen: [email protected]  / www.rumor.nl
————————————————————————————————————


Met dank aan: ACU, RASA, TivoliVredenburg, Gemeente Utrecht, Fentener van Vlissingen Fonds, Elise Mathilde Fonds