Rumor 73

RUMOR 73     UTRECHT         29  MEI  2013                          kooptickets-transparant

Aanvang:   20.30 uur        Vredenburg Leeuwenbergh     Toegang: € 18,-  /  14,- (U-pas, student, CJP)

Rumor73

 

Simon Nabatov – Vredenburg Leeuwenbergh

De ongewone pianist en componist, Simon Nabatov, wordt in 1959 geboren in Moskou. Met een muzikant als vader maakt Nabatov al zeer jong zijn entree in de muziekwereld. Op driejarige leeftijd begint hij piano te spelen en hij presenteert zijn eerste compositie als hij zes is. Later gaat hij naar het Conservatorium van Moskou. In 1980 vervolgt Nabatov zijn opleiding aan de beroemde Juilliard School of Music in New York. In de jaren die volgen werkt hij samen met talrijke beroemde jazz artiesten zoals Kenny Wheeler, Chet Baker, Ray Anderson en Nils Wogram. Nabatov is bekend om zijn door Russische schrijvers geïnspireerde symfonische jazz- gedichten. Nature Morte (Stilleven) is een compositie naar een gedicht van Joseph Brodsky en The Master and Margarita is zijn geheel instrumentaal antwoord op een roman -met dezelfde titel – van Mikhail Bulgakov.

Simon Nabatov – piano

Mohammad – ACU

Mohammad is een kamermuziek trio bestaande uit Coti K (contrabas), ILIOS (oscillatoren) en Nikos Veliotis (cello). Het Griekse gezelschap Mohammad maakt eindeloos durende ‘drone’ werken die de lage tonen van het frequentie spectrum verkennen terwijl ze tegelijkertijd een intense, emotionele kwaliteit weten vast te houden. Dit resulteert in monumentale,langzaam bewegende, fysieke geluidseenheden, die zowel uitdagend als muzikaal zijn. De zwaarte van deze opnames alleen al is indrukwekkend en het samenspel van de muzikanten en instrumenten duizelingwekkend. Het eindresultaat is muziek van een immense, harmonische abstractie, die duidelijk laat zien dat dit trio al jaren een geheel eigen weg volgt.

Coti K – contrabas, ILIOS – oscillatoren, Nikos Veliotis – cello

Flat Earth Society  – RASA

FES is België’s origineelste en meest gedurfde ‘big band’. De invloeden zijn velerlei in hun allesbehalve traditionele ‘big band’ muziek. Hoewel het woord ‘eclectisch’ hen nog altijd de kriebels bezorgt, is het toch moeilijk om deze muziek anders te omschrijven. De FES-muzikanten worden in de eerste plaats niet aangezocht omwille van hun technisch kunnen (hoewel dat uiteraard niet onbelangrijk is), maar om hun persoonlijkheid en creativiteit, met een grote verscheidenheid als gevolg. Frontman Peter Vermeersch, componist, rietblazer en producer (van o.a. de eerste cd van dEUS en Raymond van het Groenewoud) en zijn muzikanten, en ook de muzikanten onderling, zijn zo op elkaar ingespeeld dat het geheel veel meer betekent dan de som van de afzonderlijke delen. Er bestaat een chemie in de groep die met om het even welk ander orkest niet zomaar te bereiken valt. En na 13 jaar blijft de goesting er nog steeds af spatten.

Peter Vermeersch – artistieke leiding, Stefaan Blancke – trombone, Berlinde Deman – tuba, Bruno Vansina – baritonsax, Bart Maris – trompet, Michel Mast – tenorsax, Marc Meeuwissen – trombone, Kristof Roseeuw – contrabas, Luc Van Lieshout – trompet, Benjamin Boutreur – altsax, Peter Vandenberghe – piano & keyboard, Teun Verbruggen – drums, Pierre Vervloesem – gitaar, Wim Willaert – accordeon & keyboard, Tom Wouters – klarinet & vibrafoon.

Met dank aan: Vredenburg, ACU, RASA, Gaudeamus, Gemeente Utrecht, KF Heinfonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Elise Mathilde Fonds, SNS Reaal Fonds